U kratkom filmu učenice i učenici predstavljaju svoje projekte i promjene koje žele vidjeti u svojim školama i zajednicama

Kažu nam da svijet ostaje na mladim ljudima, ali kako će ostati kada ih odrasli neće ni saslušati… i podcjenjuju ih.

Tijekom intenzivnog razdoblja krajem prošle i početkom ove školske godine učenici i učenice četiriju srednjih škola u kratkom su nam filmu predstavili kako vide svoje škole, promjene koje žele pokrenuti, ali i kako se osjećaju povodom krize koja ih je usporila u provedbi njihovih projekata.

U projektu „Mladi pokreću promjene“ s ovim smo se učenicima i učenicama družili od samog početka. Prvo druženje bilo je u fokus grupama, kada su nam predstavili kako vide svoje škole i društvo u kojem žive, te su nam već tada pokazali da kritički promišljaju i žele aktivno sudjelovati u rješavanju problema koje su sami uočili. Rezultati ovog istraživanja su predstavljeni u publikaciji „Mladi pokreću promjene!“, koju vrijedi pročitati radi dragocjene učeničke perspektive o vrlo poznatim problemima u našem obrazovnom sustavu i društvu.

Nakon istraživanja učenice i učenici iz različitih škola susreli su se na jednodnevnoj edukaciji gdje su podijelili svoja razmišljanja i iskustva o temama o kojima su razgovarali u fokus grupama: (ne)prihvaćanju različitosti, rodnoj (ne)jednakosti, (ne)uvažavanju glasa mladih, obrazovnom sustavu i reformama koje ne uvažavaju potrebe učenika i učenica, te drugim temama koje su im zajedničke i s kojima se suočavaju svaki dan kao mlade osobe u sustavu obrazovanja, ali i u društvu.

Tijekom ove edukacije, održane krajem siječnja ove godine, su i razvili svoje projektne ideje kojima bi dali doprinos rješavanju nekih od navedenih problema. Projektne ideje su poslije edukacije bile razrađene u prave male projekte, s aktivnostima, partnerima, proračunima. No, taman prije izvedbe projekata, događa se COVID 19 kriza i prelazak na virtualnu nastavu te za jednu od škola u projektu i zemljotres koji je oštetio školsku zgradu.

No, i pored svih ovih prepreka, mladi u ovom projektu ne odustaju, imaju potrebnu podršku od svojih škola i Foruma. Projekti se nastavljaju, a vi ih možete podržati tako što ćete pogledati što ovi mladi ljudi imaju za reći.

***

Projekt „Mladi pokreću promjene!“ ima za cilj osnažiti mlade u području socijalnih i građanskih kompetencija, posebice ojačati njihove sposobnosti za empatiju i poštivanje različitosti koje postoje u zajednicama u kojima žive, ali i one na globalnom nivou, te razumjeti njihove međusobne povezanosti. 

Forum za slobodu odgoja provodi projekt uz podršku projekta „Start the Change“ koji sufinancira Europska unija.