Edukacijom do zdravlja

Naše se društvo suočava s nizom javnozdravstvenih problema poput rastućeg broja pretilih osoba, posebno pretile djece, prekomjerne konzumacije alkohola, različitih vrsta ovisnosti o ilegalnim i legalnim psihoaktivnim tvarima,  ovisnostima o klađenju i drugim igrama na sreću. Stoga je važno na vrijeme provoditi programe preventivnih mjera kao i aktivnosti na promicanju zdravog načina življenja jer su istraživanja pokazala da takvih programi i mjere imaju utjecaj na smanjenje navedenih problema.

Seminar Edukacijom do zdravlja hrabro se uhvatio u borbu s poznatim i novim problemima ovisnosti te neprihvatljivim i nezdravim stilovima života mladih.

Seminar se temelji na istraživanjima razvoja djece i mladih te koristi nastavne metode koje će pospješiti njihov razvoj. Trodnevni seminar se sastoji od pet tema: Prehrana i vaše zdravlje, Alkohol i ostale droge, Prevencija pušenja, Uvod u ljudsku seksualnost te AIDS.

Cjelokupni program je fleksibilan i primjenjiv za rad s djecom i mladima od vrtića do fakulteta, roditeljima i u široj društvenoj zajednici te ističe proaktivne metode koje ohrabruju mlade da budu odgovorni za vlastito učenje i mijenjaju svoje ponašanje. Učitelji će pomoću ovog seminara znati primijeniti niz interaktivnih metoda i stilova poučavanja koji se temelje na piramidi učenja, a usredotočeni su na individualnu sposobnost donošenja odluka, prihvaćanje odgovornosti za vlastito zdravlje te zdravlje svake osobe, razvijanje samopouzdanja i samopoštovanja te tolerancije i senzibilnosti prema drugima.

Učenici će naučiti donositi zdrave i odgovorne odluke te usvojiti ponašanje koje uključuje zdravu prehranu i odgovorno seksualno ponašanje, a isključuje konzumiranje alkohola, duhana i drugih psihoaktivnih tvari, razumjeti vezu između samopouzdanja, samopoštovanja i zdravlja te se naučiti suočavati  s pritiscima i izazovima vršnjaka i suvremenog stila života.

Izjave sudionika:

  • Mislim da će mi sadržaj kolegija puno koristiti. Učenici vole promjene, pogotovo ako se uči uz igru.
  • Ovaj nam seminar otvara nove poglede i daje ideje za drugačiji način rada koji je puno više dinamičniji i daje bolje rezultate.
  • Teme, literatura, a posebice metode rada će mi biti jako korisne u radu s mladima i odraslima. Metode su primjenjive i u nastavi što me jako raduje, jer mi je potvrdilo da u školi ne bi trebao postojati frontalni rad.
  • Bilo mi je jako korisno i nadasve ugodno iskustvo, jedan od rijetkih edukacija a da  je poučna i primjenjiva u rada s učenicima.

Kurikulum seminara

Kurikulum seminara možete preuzeti s ove poveznice.

Voditelji seminara

Više o našim voditeljima seminara možete saznati na ovoj poveznici.

Kotizacija i prijava

Prijave se primaju tijekom cijele godine, te prema kalendaru objavljenih poziva za sudjelovanje.
Informacije o kotizaciji, načinu prijave, te otvorenim seminarskim skupinama možete pronaći na ovoj poveznici.

Kontakt

Eli Pijaca Plavšić, izvršna direktorica, epijaca@fso.hr