Međunarodni programi za mlade

Međunarodnim programima za mlade, Forum za slobodu odgoja želi doprijeti do većeg broja mladih i osoba koje rade s mladima u drugim zemljama Europske unije, te u susjednim zemljama. Na ovaj način, mladima se pruža mogućnost sudjelovanja u programima stručnog usavršavanja iz tema vezanih za komunikaciju, javnu komunikaciju, poduzetnost i pokretanje vlastite ideje u projekt. Osim toga, Forum ovim putem može podijeliti svoju stručnost s drugim organizacijama i mladima te širiti primjere dobre prakse na međunarodnoj razini.

Ciljevi međunarodnih programa za mlade je opremiti mlade i osobe koje rade s mladima vještinama i znanjima važnima za njihov osobni i profesionalni život, kao i potaknuti mlade iz različitih zemalja na umrežavanje, otkrivanje novih kultura, dobivanje novih ideja i stvaranje promjena u svojim zajednicama.

Prvi međunarodni program za mlade organiziran je 2011. godine u Crikvenici, a sveukupno je do sada provedeno četiri međunarodna ljetna kampa tijekom kojih je provedeno pet seminara te se aktivno nastavio i rad sa sudionicima nakon završetka. Kroz navedene programe, Forum je obuhvatio preko 140 mladih ljudi iz cijele Europske unije koji su učili o temama nenasilne komunikacije, medijacije, javne komunikacije, vidljivosti organizacija civilnog društva te glazbi kao alatu u radu s mladima.

Tijekom navedenih projekata, izdane su i publikacije o vidljivosti mladih u lokalnim zajednicama, zbirke nastavnih priprema o nenasilnoj komunikaciji, kao i radionice o glazbi kao metodi rada s mladima, a koje svi zainteresirani mogu preuzeti i tako upotrijebiti nastale rezultate projekata za unaprjeđenje svoje lokalne zajednice.

U sljedećem razdoblju nastaviti će se s provedbom međunarodnih programa za mlade i osobe koje rade s mladima na teme poduzetnosti, komunikacije i vidljivosti u lokalnim zajednicama.

Dosad su u sklopu Međunarodnih programa za mlade provedeni sljedeći projekti:

  • Nonviolent Communication: a path for growth in youth work, 2011. godina,
  • Nonviolent Communication II: the key for success in youth work, 2012. godina,
  • Activity and Visibility: the path towards efficient role of youth in local community, 2012. godina,
  • Activity and Visibility II: from personal to public communication, 2013. godina,
  • Music and singing as media for youth work: developing music skills of youth workers, 2013. godina.
  • Entrepreneurship School for Youth Workers: empowering for combating unemployment of youth in local communities, 2015. godina.