Primarna prevencija ovisnosti

Zbog sve češćih problema ovisnosti kod sve mlađeg uzrasta i potreba za dodatnim znanjem –  glavni su razlozi zašto se prijaviti na seminar Primarna prevencija ovisnosti.

Dvodnevni seminar s radionicama koje obrađuju teme o štetnosti duhana, alkohola, ilegalnih psihoaktivnih tvari te ovisnost o klađenju i kockanju, vode dugogodišnje voditeljice preventivnih programa  i svoja iskustva dijele sa sudionicima.

Mladi su rizična skupina zbog prirode njihovog razvoja, još nisu formirani kao osobe, nemaju svijest o opasnostima i posljedicama, te imaju smanjen kapacitet za odgađanje ugode pa teško odolijevaju svemu što izaziva zadovoljstvo. Zato je vrlo važno s mladima raditi na stjecanju novih, točnih, znanstvenih činjenica o štetnosti duhana, alkohola, ilegalnih psihoaktivnih tvari, klađenju i kockanju, kao i o kritičkom mišljenju te stjecanju zdravih stilova življenja.

Preventivna i zdravstvena zaštita mladih danas se bitno razlikuje od nekadašnje. Da bismo kod mladih spriječili narušavanje zdravlja i neprihvatljivo, često puta i zakonom kažnjivo ponašanje, nisu dostatne riječi, uvjeravanja, prijetnje, zastrašivanja, ucjene, zabrane ili prisile. Primarno treba provoditi odgoj za zdravlje, objektivno informirati, jačati i razvijati svijest o štetnosti psihoaktivnih tvari i igara na sreću te kod mladih razvijati osobnu odgovornost za vlastito zdravlje i ponašanje.

Osim što se sve te teme obrađuju na seminaru kroz holistički pristup zdravlju primjenjujući  suvremeni pristup – interaktivne metode koje će mladima biti bliske i prihvatljive, sudionici će  ih iskustveno doživjeli i steći temeljne kompetencije i samopouzdanje da ih primjenjuju u svom radu s učenicima. U tome će im pomoći i Priručnik s kurikularno pripremljenim radionicama koji se dobiva na kraju seminara.

Izjave sudionika

  • Bilo je iznimno ugodno i korisno sudjelovati. Svaka pohvala stručnosti i simpatičnosti voditeljica.
  • Bilo mi je jako korisno i nadasve ugodno iskustvo, jedan od rijetkih edukacija a da je poučan i primjenjiv u rada s učenicima.
  • Sve korištene metode čine mi se iznimno primjenjivima u radu s učenicima i smatram da će doprinijeti njihovoj motiviranosti i angažmanu na satu.
  • Sve teme ću se truditi primijeniti u radu s učenicima i vjerujem da ste mi olakšali utoliko što se više neću smatrati nekompetentnom za te teme.

Kurikulum seminara

Kurikulum seminara možete preuzeti s ove poveznice.

Voditelji seminara

Više o našim voditeljima seminara možete saznati na ovoj poveznici.

Kotizacija i prijava

Prijave se primaju tijekom cijele godine, te prema kalendaru objavljenih poziva za sudjelovanje.
Informacije o kotizaciji, načinu prijave, te otvorenim seminarskim skupinama možete pronaći na ovoj poveznici.

Kontakt

Eli Pijaca Plavšić, izvršna direktorica, epijaca@fso.hr